הצהרת הון

לפגישת היכרות השאירו פרטים וניצור קשר בהקדם!

בס"ד

בעלי עסקים, חברות ואחרים, נדרשים בנוסף להגשת הדוח השנתי הקבוע, למלא גם הצהרת הון ולהגישה למס הכנסה.

 

מה היא הצהרת הון?

במידה מסוימת הצהרת הון היא מעין בדיקת אמינות.

הצהרת הון היא הצהרה שנדרשת לפי דרישת פקיד השומה במס הכנסה, הכוללת דין וחשבון על נכסים והתחייבויות ליום מסוים, בדרך כלל לתאריך 31 בדצמבר [ למעט לדוגמא בעל משרה ממשלתית ]. ההצהרה היא למעשה מסמך המשקף את תמונת המצב הכלכלית של הישות הממלאת, נכון לתאריך ספציפי בשנה.

את הבקשה למילוי הדו"ח שולח פקיד השומה מתוקף סמכותו כפי שנקבע בסעיף 135 לפקודת מס הכנסה.

את הצהרת ההון עורכים על בסיס העלות ההיסטורית ולא לפי השווי הנוכחי של הנכסים, לכן כאשר ממלאים את הטופס חשוב להקפיד על מילוי מדויק של הנתונים ולרשום את יתרת הקרן ולא שווי.

בהצהרה יש לכלול את כל הנכסים וההתחייבויות של התא המשפחתי, כלומר יש לפרט רכוש והתחייבויות גם של בן או בת הזוג וגם של הילדים עד גיל 18. יחד עם זאת, בן או בת הזוג של הנישום יכול להגיש הצהרה נפרדת, אך יש להגיש תצהיר על כך לפקיד השומה.

חשוב לדעת כי הצהרת הון מהווה מסמך חשוב עבור רשות המיסים מאחר והמסמך מאפשר לפקיד השומה להשוות את הנתונים בהשוואה לדוחות השנתיים המוגשים למס הכנסה. באמצעות השוואת דוחות ונתונים, לדוגמא ביצוע השוואה בין ההון שבהצהרה הראשונה לבין ההון בהצהרה שבאה אחריה לאחר כמה שנים. ההשוואה בוחנת האם חל שינוי בגידול ההון במהלך השנים, ובמידה ונמצא שינוי משמעותי ללא מקור ומתן הסבר הגיוני לכך, הוא יכול לטעון כי אלו הכנסות שלא דווחו כחוק ויטיל על ההפרש מס "שומת הפרשי הון".

הבדיקה מתחשבת בהוצאות שאינן קשורות רק בעסק, אלא גם בהוצאות מחייה כלליות, כגון: הוצאות על אוכל, על גידול ילדים ואפילו הוצאות על חופשות.

לשם כך רשות המיסים נעזרת בטבלאות המשקללות עלויות מחייה ממוצעות ומכלילה אותם בחישוב. בצורה זאת נבדק אם יש התאמה כספית בין ההון שהוצהר לבין הדוחות השנתיים בהם דווח על ההכנסות וההוצאות בעסק.

זו הסיבה המרכזית מדוע חשוב למלא הצהרת הון רק בעזרת רואה חשבון מנוסה. יש חשיבות רבה למילוי מדויק ונכון של הצהרת ההון הראשונה, לכן אם הקמתם עסק חדש וקיבלתם דרישה מפקיד השומה להגיש את הטופס תוך 120 יום, אל תוותרו על ייעוץ מקצועי ומילוי הדו"ח על ידי רואה חשבון מייצג.

בישראל בעלי הסטטוסים הבאים ידרשו להגיש הצהרת הון: בעלי עסק עצמאי (עוסק פטור, עוסק מורשה וחברה) ובמקרים נדירים גם שכירים. בעיקרון, מס הכנסה יכול לדרוש מכל שכיר למלא הצהרת הון, אך לרוב הוא לא יעשה זאת. כמה מהמקרים הנפוצים הם: שכיר המרוויח משכורת גבוהה במיוחד, שכיר המחזיק במניות רבות בחברה בה הוא מועסק, שכיר שהיה עד לא מזמן עצמאי, שכיר בעל פעילות כלכלית יוצאת דופן.

סעיף 135 (1) (א) לפקודת מס הכנסה קובע כי פקיד השומה רשאי לדרוש מכל נישום למלא הצהרת הון הכוללת פירוט על הונו והכנסותיו, כולל הון ונכסים של בן/בת זוגו ושל ילדיהם עד גיל 18.

הטופס נועד לספק תמונת מצב עדכנית ומדויקת על מצב הנכסים וההתחייבויות של הנישום, בנקודת זמן מסוימת, כך רשויות המס יכולות לאתר הכנסות לא מדווחות ולקבל תמונה מקיפה ומלאה על ההון הנקי של הנישום או העסק.

מהי המטרת העיקרית של הצהרת הון?

הצהרת הון נועדה לספק למס הכנסה תמונה מלאה אודות מצבו הפיננסי של אדם ומשפחתו.

רשות המיסים נלחמת בתופעת ההון השחור, ואחד מהכלים שלה במאבק נגד הון שחור הוא טופס הצהרת הון. אם הנישום לא יכול להסביר מדוע ההון שלו גדל או קטן ואין לו הסברים משכנעים לגבי הימצאות ההון – פקיד השומה רשאי לקבוע כי אלו הכנסות החייבות במס, והוא יכול לחייב את הנישום בתשלום מיסים. חשוב לזכור כי הכנסות אלו יחויבו גם בתשלום למע"מ ולביטוח לאומי.

להצהרת הון ראשונה יש חשיבות רבה עבור הנישומים, הצהרת הון ראשונה היא כנראה אחת ההצהרות החשובות ביותר שתצטרכו למלא במהלך הקריירה שלכם,

ההצהרה הראשונה מאפשרת לפקיד השומה לבדוק האם ההון המוצהר סביר בהתאם לנתוני ההכנסות החייבות במס. הצהרת הון שנייה מאפשרת לפקיד השומה לבדוק האם חל גידול או קיטון בהון המוצהר. פקיד השומה יכול לדרוש הסברים משכנעים לגידול או לקיטון בהון, וללא הסבר משכנע מצד הנישום הוא יחשוד בהעלמת הכנסות ובהברחת רכוש.

מספר חודשים אחרי שתפתחו תיק לעסק החדש שלכם במס הכנסה, תקבלו בדואר דרישה ממס הכנסה למלא הצהרת הון ראשונה, אשר תשמש כבסיס לשאר הצהרות ההון שיבואו אחריה, אותה תצטרכו להגיש תוך 120 ימים. לאחר 5-4 שנים תקבלו דרישה נוספת למילוי הצהרת הון שנייה, וכך הלאה והלאה במשך השנים.

שומרים את ההצהרה במשך 7 שנים. תוכלו להיעזר בה שוב כשתצטרכו למלא את הצהרת ההון השנייה שלכם בעוד כמה שנים.

איך מגישים הצהרת הון ?

כדי להגיש הצהרת הון לפקיד השומה יש להוריד טופס 1219 באתר רשות המיסים.

הדו"ח כולל שני חלקים עיקריים:

הון עסקי

פירוט הרכוש וההתחייבויות בעסק, כולל רכוש קבוע כמו מגרשים, מבנים, רכבים, מכונות וזכויות, רכוש שוטף כמו מלאי, חייבים ולקוחות וכו', קופה ובנקים והתחייבויות (ספקים, הלוואות וכו').

הון פרטי

נכסי מקרקעין ורכוש פרטי של הנישום, כולל חשבונות בנקים, מזומן, כלי רכב, תכניות חיסכון, קופות גמל, תכולת בית, השקעות בניירות ערך ומטבע חוץ, כספות,  זכיות ועוד.

טופס ההצהרה מחולק לכמה חלקים בהם מפרטים את סוגי ההון השונים שלכם, כגון:

  • נכסים ונדל"ן

בהצהרת ההון יש לדווח על כל הנכסים שאתם מחזיקים או כאלו שמכרתם מאז הצהרת ההון הקודמת, כולל כל ההכנסות וההוצאות שהיו קשורות באותם נכסים.

יש לכלול בהצהרה את דירות המגורים כמו גם דירות להשקעה. בנוסף יש לדווח גם על כל נדל"ן אחר כגון משרד או מגרשים שבבעלותכם. צרפו את חוזי העסקאות של כל הנכסים – קנייה, מכירה, שכירות או השכרה.

חשוב להוסיף את ההוצאות על הנכסים, לדוגמא, אם קניתם דירה וביצעתם שיפוצים או תוספות, צרפו חשבוניות גם לכך, כדי שתוכלו לשקף את הכספים שהוצאתם על השבחת הנכס שלכם.

באופן דומה, גם מיסים ששילמתם על הנכס ועלויות נוספות, כמו דמי טרחת עורך דין, תיווך ומיסוי, יכללו כהוצאה בהצהרת ההון ויש לצרף מסמכים מתאימים המתעדים אותם.

במידה ולקחתם משכנתא על הדירה או הנכס, צרפו מהבנק אישור המציג את יתרת המשכנתא שלכם. משכנתא היא כידוע הוצאה משמעותית וחשוב שהיא תילקח בחשבון בעריכת ההצהרה.

  • כספים בבנקים, בקרנות ובביטוחים

חלק חשוב נוסף מהצהרת ההון שלכם הוא הצהרה לגבי ההון הכספי שלכם – זה כולל את כל הכספים שלכם בבנק, כגון פיקדונות, חשבונות מט"ח, חשבון השקעות וכמובן כסף בעובר ושב.

במקביל יש לכלול את כל ההתחייבויות הכספיות שלכם כמו הלוואות והתחייבויות אחרות שיש לכם בבנקים או מול כל גוף אחר, כולל אנשים פרטיים. צרפו אישורי יתרות מהבנקים ומסמכים המתעדים התחייבות אחרות.

כמו כן, יש להצהיר גם על כספים בחברות הביטוח ופנסיה כגון קרנות השתלמות, חשבונות פנסיה וקופות גמל. צרפו לדיווח את הדוחות השנתיים שאתם מקבלים מהם.

  • מתנות והלוואות

בהצהרת ההון חשוב גם לכלול מתנות משמעותיות. הכוונה במתנות משמעותיות היא בעלות שווי יותר משמעותי מכמה עשרות שקלים.

כמו רכוש בעל ערך, כסף מההורים, עזרה בקניית רכב או דירה וכספים מאירועים משפחתיים.

חשוב ככל הניתן לצרף תיעוד מסודר להצהרת ההון, ניתן להיעזר בתדפיסים מהבנק שיעזרו לכם להציג את הסכומים שקיבלתם, ממי קיבלתם ובאיזה מועד.

באופן דומה יש להצהיר ולהביא תיעוד מסודר של כל מתנה או הלוואה משמעותית שאתם נתתם למישהו אחר, גם אם מדובר במישהו קרוב כמו הורים או אחים.

 

  • רכבים, רכוש והוצאות נוספות

בהצהרת ההון יש לציין רכבים שיש לכם וסוגם. זה כולל כמובן את הרכבים שאתם מדווחים עליהם בדוח השנתי וקשורים לעסק. בנוסף יש לדווח על כל הרכבים האחרים שיש ברשותכם, כולל מועדי קנייה או מכירה וסכומי העסקאות.

לגבי ציוד ורכוש, שמרו כל חשבונית של ציוד שקניתם בסכום ממשי ויש לו עדיין ערך כלשהו, גם כאן ככל שעלות הרכוש יקרה יותר חשוב יותר יהיה לשקף ולרשום זאת בהצהרת ההון.

ישנן גם הוצאות שאינן על רכוש ויכולות להיות משמעותיות. לדוגמא, במידה ואתם נוהגים לצאת לחופשות יקרות או בכמות שנתית גדולה ביחס לממוצע, מומלץ לדווח זאת. כמות חופשות גדולה במשך כמה שנים יכולה בקלות להצטבר לסכומים גבוהים ומשמעותיים.

האם לעשות הצהרת הון לבד או עם בעל מקצוע?

הרבה בעלי עסקים מתלבטים האם להיעזר באיש מקצוע או לעשות את הצהרת ההון לבד. זאת שאלה המעסיקה בעיקר בעלי עסקים חדשים, כאלו שעדיין לא צברו הון עסקי ואישי גדול ומרגישים שגם ככה אין הרבה על מה לדווח.

לכאורה, הצהרת ההון הראשונה פשוטה יותר כי עדיין אין צורך להשוות בינה לבין ההצהרה הקודמת ולכן באופן עקרוני ניתן לעשות אותה בעצמכם.

עם זאת, משום שהצהרה זאת מהווה בסיס להצהרות הבאות, חשוב במיוחד לא לשכוח אף פרט מהותי. כך תחסכו לעצמכם בעתיד מתן הסברים על גידול לא ברור בהון, שחלקו עלול לנבוע פשוט מחוסר תשומת לב או הבנה בהכנת הצהרת ההון הראשונה.

כדאי גם לקחת בחשבון שהצהרת ההון הראשונה פשוטה יותר יחסית, כך גם היעזרות באיש מקצוע תהיה זולה יותר ותסתכם בכמה מאות שקלים, לעומת הצהרות הון שניות ומעלה שיכולות לעלות פי כמה מזה.

בהצהרת ההון השנייה והבאות אחריה, מעבר לריכוז נכון של כל המסמכים והנתונים, יש גם להשוות להצהרה הקודמת וגם לקחת בחשבון את טבלאות הוצאות המחייה שפקיד השומה מסתכל עליהן.

כאן כבר מדובר בעבודה מורכבת יותר ולכן יהיה הרבה יותר מסובך להכין את ההצהרה בעצמכם והסיכוי לטעות יהיה גדול יותר. לכן מומלץ מאוד לעשות אותה בעזרת איש מקצוע כגון יועץ מס או רו"ח.

בעזרת ייעוץ מקצועי, מעבר לחסכון בזמן וההסתבכות עם מונחים ועניינים מקצועיים שאינכם בקיאים בהם – תוכלו להגיש הצהרת הון שגם מציגה נכונה את מצבכם הכלכלי. כזאת שתהיה ברורה ולא תעלה תהיות ובקשות להסברים מצד פקיד השומה.

ראוי לציין כי אי מילוי או איחור בהגשת הצהרת הון משמעותו עבירה על החוק, וכתוצאה מכך הנישום עלול לשאת בקנס גבוה ובעונשים נוספים הקבועים בחוק. אי מילוי ההצהרה מהווה עבירה פלילית על כל המשתמע מכך. לכן, מומלץ לנהוג כאזרחים שומרי חוק ולהקפיד על הנחיות רשויות המס, כולל מילוי נכון ובזמן של הצהרת ההון. על מנת להימנע מקשיים מול רשות המיסים ומעונשים שנקבעו בחוק – מומלץ למלא את הטופס ולהגישו בזמן בעזרת רואה חשבון מקצועי ומנוסה.

הצהרת הון ראשונה משמשת כבסיס להשוואת הדוחות הבאים שיוגשו. לאחר הגשת ההצהרה הראשונה, פקיד השומה ישלח דרישה למילוי הצהרת הון שנייה לאחר 5-3 שנים. יחד עם זאת, מועדים אלו יכולים להשתנות, זה תלוי בענף ובתחום העיסוק כמו גם שזה תלוי במועד ביצוע עסקאות משמעותיות.

לכן, אנשי המקצוע רואים בהצהרה הראשונה כחשובה ביותר, וגם אם ניתן למלא את הדו"ח לבד אין לוותר על ליווי מקצועי של רואה חשבון. הדו"ח עצמו מורכב וכולל נתונים רבים שיש למלא בדיוק, יש טיפים למילוי נכון של הצהרת ההון, במיוחד ההצהרה הראשונה והשנייה, ואם טועים או לא מדווחים נכון, קשה מאוד לתקן את ההצהרה ויש להתמודד עם ביורוקרטיה מתישה.

תיעוד : קניתם בית בשעה טובה? פתחתם קרן השתלמות? לקחתם הלוואה וחגגתם בר מצווה לילד באולם? מזל טוב – שמרו הכל. כל מכירה, קנייה, מסמך העברת בעלות, קבלה על עבודה שבוצעה אצלכם בבית, מתנה שקבלתם, קרן פנסיה חדשה שפתחתם ועוד יכולים לשמש כבסיס לגידול בהון שבין ההצהרה הראשונה לזאת שתבוא אחריה. לכן, חשוב שתשמרו במשך כמה שנים טובות כל מסמך, קבלה, חשבונית, צ'ק או פרט אחר שקשור לפעילות כלכלית כלשהי, שיעזור לכם לבסס ולמלא את ההצהרה בצורה מדויקת.

מה אסור לעשות במילוי הצהרת הון?

החשוב ביותר הוא לא להתעלם מהדרישה של פקיד השומה למלא ולהגיש בזמן את ההצהרה, אחרת אתם מסתכנים בעבירה פלילית ובעונשים קשים. בנוסף, יש להקפיד על שקיפות מלאה בדיווח ועליכם להימנע מהדברים הבאים:

אין להימנע מדיווח על חשבונות בנק, נכסים וכספות בחו"ל, עליכם לזכור כי מדינת ישראל חתמה על הסכמי אמנת מס עם מדינות רבות בעולם ורשות המיסים מקבלת מידע מרשויות המס במדינות אלו.

הימנעו מתנועות חשודות בחשבונות הבנק כמו העברת כספים ונכסים כמתנות לקרובי ולבני משפחה.

דיווח כוזב על זכיות בהגרלות ומשחקי הימורים.

אי דיווח על רכישות והוצאות שונות כמו רכבים וטיסות לחו"ל. מערכת המחשוב של רשות המיסים מקושרת למאגרי המידע של כל רשויות המדינה.

אי דיווח על פריטים יקרי ערך כמו פריטי אומנות ותכשיטים שביטחתם באמצעות חברת הביטוח.

אי הצהרה על כספת בבנק, הבנקים מדווחים על הכספות הנמצאות בהם.

עמדת רשות המיסים?

כדאי לדעת כי עמדת רשות המיסים בנוגע למילוי הצהרת הון היא שעל הנישום מוטלת החובה והאחריות למתן הסברים משכנעים לגידול ההון שלו. אם הנישום לא מצליח לספק הסברים משכנעים ואין ברשותו הוכחות המסבירות כיצד ההון שלו גדל (או לחלופין קטן באופן משמעותי) – העמדה של רשות המיסים היא שההכנסה הנוספת חייבת במס בגין אי דיווח בדוחות השנתיים.

מעבר לתשלום המס בגין הטענה על אי דיווח בדוחות המס השנתיים, פקיד השומה עשוי לנקוט בהליך פלילי נגד הנישום, מאחר ומדובר בהברחת רכוש והשמטת הכנסות מהדוחות. לכן, מומלץ תמיד למלא ולהגיש הצהרת הון רק בעזרת רואה חשבון מייצג ומיומן,

 

לפגישת היכרות השאירו פרטים וניצור קשר בהקדם!

מאמרים נוספים שאולי יענינו אותך

דמי בידוד לעצמאים

  *תזכורת* *דמי בידוד לעצמאיים* עובדים עצמאיים הרשומים בביטוח הלאומי אשר שהו בבידוד – עשויים להיות זכאים לדמי בידוד מהביטוח הלאומי. התשלום הוא רטרואקטיבי עבור

לקריאת המאמר »

לפגישת היכרות השאירו פרטים וניצור קשר בהקדם!

לפגישת היכרות השאירו פרטים וניצור קשר בהקדם!